Mb AsRock Amd Athlon RAM Kingstone

Cum am facut upgrade la PC: placa de baza AsRock N68C-GS + procesor AMD Athlon X2 + RAM Kingstone DDR3

MB-AsRock-N68C-GC-unpack-7_Am ajuns in situatia in care am fost nevoit sa pun pe picioare un PC la care s-a ars placa de baza. Fiind un sistem mai vechi cu procesor AMD monocore pe socket AM2 cu 1 GB RAM DDR2, am fost rugat sa-l readuc la viata cu costuri minime.

Am pus in balanta posibilitatea de inlocuire doar a placii da baza la un cost de aproximativ 200 lei vs. migrarea pe o tehnologie mai noua, dar la costuri mult mai mari. Trebuie sa mentionez ca acest sistem este folosit pentru aplicatii office, fara pretentii de aplicatii grafice, jocuri, etc. Deasemnea, precizez ca placa de baza arsa avea si placa video incorporata.

Dupa toate aceste aspecte prezentate, optiunea amiculul (beneficiarul) a fost sa inlocuim doar placa de baza cu costuri minime.

Zis si facut. Am inceput sa caut o placa de baza noua care sa fie compatibila cu ce mai avea sistemul. Asadar am urmarit sa aibe socket AM3+, sa fie compatibila cu AM2 si sa aibe si slot DDR2 pentru RAM dar si sloturi DDR3 (banuiam ca nu se vor incheia socotelile aici 😀 ). Vroiam sa asigur compatibilitatea si cu procesoare mai noi si RAM corespunzator.

Deci am ales modelul ASRock N68C-GS FX.

Principalele caracteristici ar fi

– compatibila cu procesoarele AM3+ cu pana la 8 core-uri
– sloturi de memorie  Dual Channel DDR3 1600 / DDR2 1066
– placa video integrata NVIDIA® GeForce 7025, DX9.0 VGA, Pixel Shader 3.0
– Gigabit LAN 10/100/1000 Mbps
– 5.1 CH HD Audio (VIA® VT1705 Audio Codec)
– 4 porturi SATA2 si un port IDE
– un slot PCI Express x16
Sa vedem cateva imagini cu pachetul:

Placa de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpackPlaca de baza AsRock N68C-GS FX unpack

Dupa ce am inlocuita placa de baza defecta cu cea noua, sistemul a reinviat. Dupa cateva zile, insa, mi s-a propus sa mai imbunatatesc performantele, daca tot a schimbat placa de baza cu una de generatie mai noua, si bineinteles, sugestia a fost ca upgrade-ul sa fie la pret minim.
Asa ca m-am pus pe cautari si am optat pentru cel mai ieftin procesor dual-core, la frecventa cat mai mare si memorie RAM corespunzatoare.

Procesorul ales a fost un AMD Athlon II X2 250 Dual Core la 3000 MHz, socket AM3, BOX. Mai exista si posibilitatea sa aleg un procesor AMD Sempron LE-145, 2800MHz care nu este altceva decat un athlon cu un core suprimat, si sa fii activat acel core cu ajutorul placii de baza prezentate in acest articol. Totusi, pentru diferenta de pret de 20lei am optat pentru Athlon.
Un aspect interesant a fost marimea ventilatorului. Cand l-am vazut asa de mic, am fost un pic reticent la performantele acestuia. Dar, indoiala s-a spulberat cand am facut testele de temperatura la incarcare (load) de 100% a procesorului.

Si acum cateva imagini cu alegerea facuta.

Procesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual CoreProcesor AMD Athlon II X2 250 Dual Core

In ce priveste memoria RAM, am ales un Kingstone HyperX DDR3 la 1600Mhz. Desi placa de baza are atat slot DDR2 cat si DDR3, nu poti sa le combini. Poti sa utilizezi doar un singur tip de memorie, pentru fiecare tip existand cate 2 sloturi si se poate face Dual Channel.
In cazul de fata am considerat ca se merita un upgrade la DDR3. Si in ce priveste costurile, memoria DDR3 este mai ieftina decat DDR2. Am optat pentru un banc de memorie de 2GB, pe un singur slot (chiar daca nu beneficiez de Dual Channel) pentru a permite un upgrade usor la 4GB, ramanand un slot liber.
Acest tip de memorie, pe langa performante, are si un aspect deosebit (nu stiu cat conteaza) si beneficiaza de o racire suplimentara prin placarea cu radiatori de aluminiu.

Sa vedem cum arata:

Memorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX BluMemorie Kingston 2GB 1600MHz DDR3 HyperX Blu

Acum in cateva imagini, detalii de asamblare a celor 3 componente:
Placa de baza + Procesor + RAMPlaca de baza + Procesor + RAMPlaca de baza + Procesor + RAMPlaca de baza + Procesor + RAMPlaca de baza + Procesor + RAMPlaca de baza + Procesor + RAMPlaca de baza + Procesor + RAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *