Router wireless tp-link wr740n

Impresii router wireless TP-Link TL-WR740N

tp-link-wr740n-unpack-3_Oare de cate ori am auzit aceasta intrebare: “Vreau un router ieftin si bun, Ce imi recomanzi sa cumpar?”

Asadar, am ales unul dintre routerele cele mai accesibile ca pret, si drept urmare s-a nascut ideea acestui articol.

Daca va intrebati de ce am ales acest brand (TP-Link), pot sa zic ca am avut o experienta peste asteptari, vis-a-vis de produsele din categoria retelistica dezvoltate de acestia. Routerele TP-Link pot sa zic ca ofera un raport pret / specificatii imbatabil.

Router-ul wireless TL-WR740N a fost prima alegere pentru un router simplu, fiabil si, bineinteles, ieftin.

Am urmarit cateva caracteristici, obligatorii, de baza, si anume:

– 1 port WAN RJ-45 la 100Mbps pentru conectare in reteaua metropolitana (RDS, UPC, etc) cu posibilitatea de configurare prin protocolul PPPoE cu user si parola date de providerul de Internet

– 4 porturi LAN la 100Mbps pentru configurarea unei retea locale

– wireless N la 150Mbps in banda de 2.4Ghz. Prefer o antena exterioara, chiar daca nu este detasabila pentru o calitate mai buna a semnalului wireless.

Aspectele prezentate mai sus sunt suficiente pentru a construi o retea simpla in jurul unui router conectat la un furnizor de servicii de internet (RDS sau UPC) care sa ofere si platrotma minima pentru conectare in aceasta retea a 4 dispozitive (calculatoare, laptopuri, televizoare, media playere, media servere NAS, etc) prin cablu UTP la o banda de transfer de date de 100Mbps, precum si conectarea WiFi a unor dispozitive mobile (laptop, tableta, smartphone, etc).

Daca este necesar un plus de performanta, mai exista si alte alternative la acest router, pe care le prezint in continuare, cunoscandu-se faptul ca  orice caracteristica suplimentara facand trecerea la o alta clasa de preturi.

TL-WR841N / TL-WR841ND : are doua antene si WiFi N la 300 Mbps.

TL-WR941ND: are 3 antene de 5dB, rata de transfer de 300 Mbps

TL-WR1043ND:

– 3 antene. WiFi N 300Mbps

– 1 port WAN si 4 porturi LAN Gigabit 1000Mbps

– 1 port USB

TL-WDR3600:

– router dual-band: 2.4 GHz si 5 GHz

– 2 antene: WiFi N 300 + 300 Mbps

– 1 port WAN si 4 porturi LAN Gigabit 1000Mbps

– 2 porturi USB

– caracteristici speciale: procesor AR9344 la 800 Mhz cu 128MB Ram si 8MB Flash + hardware NAT

 

Revenind la subiect, incep cu cateva imagini cu prezentarea despachetarii coletului:

tp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpacktp-link wr740n unpack

Instalarea a decurs foarte simplu.
Acest router este utilizat pentru acces la internet dintr-o retea locala rezidentiala. Providerul de Internet in acesta caz este RDS.
Asadar, am conectat cablul UTP de la RDS in portul WAN al routerului. De pe un PC, m-am conectat wireless la acest router. La prima conectare a trebuit sa introduc codul PIN de acces la reteaua wireless, cod care este scris pe eticheta lipita pe router si care este diferita pentru fiecare router in parte. Ca o paranteza, ulterior aveti posibilitatea de va creea propria politica de securitate in retea.

Conectarea PC-ului la router se mai poate face si printr-un cablu UTP la oricare dintre porturile LAN ale routerului. In acest caz nu mai este nevoie de introducerea codului PIN sau altor elemente de securitate.

Configurarea propriu-zisa se face accesand o pagina WEB de configurare, disponibila la adresa IP a routerului, in acest caz fiind: http://192.168.0.1
Accesul se face pe baza de user si parola, acestea fiind:
user: admin
parola: admin
Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa accesati pagina corespunzatoare setarii WAN, sa alegeti protocolul PPPoE si sa introduceti userul si parola primita de la furnizorul de internet (RDS).

Am sa revin cu mai multe detalii despre setarile care pot fi facute prin interfata proprie.

Cateva impresii dupa instalare:

 Pro:

– raport pret/calitate excelent

– antena externa de 5dB

– interfata web de configurare consacrata de la TP-Link, usor de configurat cu multe facilitati

– posibilitate de instalare de firmware custom DD-WRT

Contra:

– lipsa buton Wireless On/Off

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *