32la660s-external-audio-settings

Redare sunet de pe TV pe un sistem auxiliar (Home Cinema) prin cablu optic digital

32la660s-external-audio-settingsVa intrebati la ce serveste iesirea digitala optica la un TV?
In acest articol prezint modul de conectare a unui sistem audio suplimentar, cum ar fi un Home Cinema sau un Home Theater, la un televizor dotat cu o astfel de interfata.


Televizoarele, prin natura lor, in general, nu au sistem audio foarte performant. Tendinta producatorilor de televizoare este de a reduce cat mai mult dimensiunea (grosimea) TV-urilor dar, in acelasi timp, acest lucru este un impediment pentru a obtine o calitate adecvata a liniei audio.
Spre exemplu, frecventele joase ale spectrului audio pot fi redate fidel numai de incinte acustice care respecta anumite standarde de dimensiune, volum si robustete.

Un alt aspect care trebuie mentionat, este faptul ca de regula TV-urile au doua difuzoare in dotare, adica pot sa redea un semnal audio STEREO. Au mai aparut cateva modele de televizoare in generatia 2013 de la LG, este vorba de seriile superioare, de diagonala mai mare, care au implementat un sistem de sunet 2.1, adica cu un subwoofer incorporat. Totusi, nici aceste modele nu se pot compara cu un sistem audio dedicat.

Acestea sunt cateva din motivele pentru care TV-urile sunt dotate cu iesiri audio suplimentare.
Mai mult decat atat, orice TV care se respecta ofera cel putin o iesire DIGITALA pentru sunet. Avantajul unei iesiri digitale este faptul ca se pot transmite mai multe canale audio la o calitate superioara. Astfel, TV-urile dotate cu aceste iesiri pot sa furnizeze semnal digital 2.1 sau 5.1 spre un sistem audio capabil sa redea un astfel de format.

Testele din prezentarea de fata sunt facute pe un TV LG Smart 3D 32LA660S la care am conectat un sistem Home Cinema LG Blu-ray 3D BH6420p.
Pentru aceste teste conectarea intre cele 2 dispozitive s-a facut strict prin cablu OPTIC, TV-ul fiind o sursa de semnal audio pentru sistemul Home Cinema, care in acest caz are STRICT rolul de sistem audio suplimentar.

In imaginile urmaratoare puteti vedea cum arata partea de conectica la TV si la sistemul “audio”. Remarcati in prima imagine, care corespunde TV-ului, in partea superioara, langa portul LAN, mufa pentru cablul optic.

TV LG 32LA660S - conecticalg-home-cinema-bh6420p_player

Pentru cei care nu stiu, un cablu optic este practic o “fibra optica” izolata, cu doi conectori care permit sa treaca lumina.

Si acum sa vedem acest “intreg” sistem in functiune.

La redarea programelor SD si HD receptionate de TV pentru redarea in sistemul sunetului in sistemul audio auxiliar este necesar sa se seteze dispozitivul care reda sunetul.
Imaginea este concludenta: se alege modul de redare a sunetului din optiunile de meniu ale TV-ul .

TV LG 32LA660S - audio settings

Este necesar sa setam si sistemul audio sa preia sunetul din aceasta sursa (TV). Pentru asta este suficient sa apasam butonul “Optical” de pe telecomanda acestuia. Pe display se afiseaza modul de conectare la sursa de sunet (OPTICAL) si modul de redare (5.1).

Home Cinema LG 3D BH6420p displayHome Cinema LG 3D BH6420p display

Acum sa vedem ce se intampla daca vrem sa redam filme (in special format mkv) cu player-ul USB / DLNA integrat in TV.
Marea majoritate a filmelor in acest format au sunet codat DTS in format 5.1 .
Asadar, prima solutie ar fi ca playerul integrat al TV-ului sa stie sa decodeze sunet DTS si sa-l redea in difuzoarele proprii. In acest caz beneficiem si de partea de sunet, dar limitat la performantele liniei audio a TV-ului (stereo sau 2.1).
Aceasta este o conditie, sa zicem. obligatorie, ca TV-urile sa aibe suport pentru sunet DTS. Din pacate, inca multe modelele de televizoare nu sunt licentiate pentru redare sunet DTS, cu atat mai mult, cu cat branduri renumite nu implementeaza acest standard in TV-urile proprii.
La ora actuala Samsung si LG ofera pe piata TV-uri cu decodare DTS. De la LG toate modelele care sunt Smart (cu sau fara 3D) au licenta pentru decodare sunet DTS.

Un alt aspect care trebuie amintit este posibilitatea TV-ului de a transmite mai departe informatia digitala in format DTS spre linia audio auxiliara si aceasta sa faca decodarea si redarea sunetului din format DTS.
Acesta este cazul prezentat in acest articol. TV-ul face DTS passthrough prin cablul optic spre Home Cinema-ul care are si el la randul sau implementata licentierea DTS.
Deci, mare atentie la acest aspect.

Pentru exemplificare, in urmatoarea imagine, vedeti formatul filmului care se reda: rezolutie 1876×1080 / DTS / H.264 si setarea redarii sunetului spre sistemul auxiliar prin interfata optica.

TV LG 32LA660S - movie specsTV LG 32LA660S - conectica

Un alt aspect interesant: m-am intrebat ce afiseaza playerul sistemului Home Cinema prin HDMI pe TV, in timp ce reda o sursa de sunet prin interfata optica.
Raspunsul in imaginea urmatoare:
TV LG 32LA660S - optical out HDMI IN

20 thoughts on “Redare sunet de pe TV pe un sistem auxiliar (Home Cinema) prin cablu optic digital

 1. Bună, dar poti sa imi spui daca un smart tv lg cu decodor dts legat optic la un home cinema fara dts poate sa transmita catre acesta sa redea sunetul? Prin laptop merge sa transmiti dts catre un tv si home cinema fara dts, ar trebui sa mearga si daca tv ul cu dts transmite, nu?

  1. De pe TV poti sa selectezi (in optiuni) modul de transmitere a sunetului prin cablu optic spre home cinema. Daca sistemul Home Cinema nu stie sa decodeze DTS poti sa alegi (in optiunile TV-ului) modul PCM (Pulse Code Modulation) care este o digitizare standard (fara codificare) a sunetului.
   Trebuie sa clarificam un aspect. In momentul in care TV-ul transmite sunetulu spre un dispozitiv auxiliar, sunetul nu se mai aude in difuzoarele TV-ului ci doar ce reda sistemul auxiliar.
   Daca doresti sa redai sunetul de pe un PC (laptop) conectezi cablu HDMI intre PC si TV. In acest caz TV-ul va reda atat imaginea cat si sunetul. Nu am testat daca in acest caz poti sa retransmiti mai departe sunetul de pe TV la Home Cinema, inclin sa cred ca ar merge.

  1. Atat TV-ul cat si unitatea audio auxiliara au acelasi tip de mufa, de tip mama. Cablul optic are ambele capete de tip tata.

 2. Salut!

  Nu am inteles daca sunetul catre sistem audio 5.1 este un sunet transformat, sau televizorul stie 5.1. Cred ca, in cazul in care sunt televizoare, sunt cateva modele care stiu 5.1. Corect?

  Eu sunt interest sa primesc in sistemul 5.1 chiar sunet 5.1 ci nu sa fie transformat de catre sistemul audio.

 3. Vreau sa cumpar: Sistem Home Cinema 5.1, 3D cu Blu-ray Samsung HT-H4500R, care are protectie Cinavia, insa pe mine ma intereseaza, daca in cazul in care eu rulez un film dupa un hdd extern, legat la TV, adica prin player-ul tv-ului, insa sunetul il trec prin acest sistem, care stie dts, ca si tv-ul de altfel, mai intervine Cinavia? Cinavia din ce am citit intervine daca rulezi cd,dvd sau bluray, posibil si daca rulezi film dupa hdd extern dar introdus in usb-ul home cinema.
  Practic eu vreau sa stiu daca folosesc sistemul doar ca statie (pentru sunet) mai intra Cinavia si protejeaza fisierul blocandu-mi imaginea sau sunetul. Multumesc.

 4. Am conectat un soundbar samsung, optic, cu televizorul smart samsung si de la un timp are intreruperi, pacane,parca se ating fire electrice intre ele,face foarte urat.Soundbar ul l am conectat cu un playstation si e ok.Mentionez ca problema e numai pe iesirea optica digitala.Am schimbat si cablul si la fel.O fi vreo descarcare curent static.Apreciez si multumesc daca primesc un raspuns pe adresa mea de mail.

 5. Si ce solutie exista daca in sistemul home cinema nu exista o astfel de iesire optica? Adica doar iesiri RCA , pentru audio si video

  1. Poti sa redai sunetul analogic prin intermediul acestor iesiri. O sa ai sunet 2.0 si nu 5.1 cu DTS ca la optic digital.

 6. Buna ziua am un televizor Samsung 32h6400 si as dori sa il conectez la un sistem Sony DAV-TZ140 .
  As putea sa il conectez pe hdmi
  Astept un raspuns multumesc

  1. Buna ziua am cumparat un Televizor Smart 3D LED Samsung 32H6400 si as dori sa stiu cum pot sa il conectez la un sistem.
   Astept un raspuns multumesc

 7. Buna seara! Am un televizor lg 37LH5000 (http://www.whathifi.com/lg/37lh5000/specs) si as dori sa achizitionez un sistem home cinema Samsung HT-H4550R. Televizorul nu este smart, dar are acea mufa pentru cablul optic, dar cand intru in meniu sa setez, asa cu a-ti spus, dispozitivul care reda sunetu, nu apar toate acele optiuni ca in poza atasata de dumneavoastra. Intrebarea este daca pot sa ascult sunet 5.1 si pentru filme si pentru programele pe care le prinde televizorul prin operator? Multumesc, o seara buna!

 8. am un tv lg42la620s si un home cinemaphilips hts 3115. cum pot reda suetul din programul tv in sistem.

 9. SALUTARE!

  VA ROG FRUMOS SA IMI DATI SI MIE CATEVA SUGESTII PROFESIONALE.
  DETIN UN TV LG 3 D,DIAGONALA 42.SUNT FOARTE MULTUMIT DE EL DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE DAR,SUFAR DIN CAUZA SONORULUI CARE LASA MULT DE DORIT, DE ACEEA AS VREA SA IMI CUMPAR O BARA DE SUNET LAB-540 LG.VA ROG SA IMI SPUNETI CEVA DESPRE EA,DACA SE MERITA SA O CUMPAR,SI VA MAI ROG SA IMI SPUNETI CE CABLU OPTIC SA IMI CUMPAR CE LUNGIME ETC.VA MULTUMESC SI VA ASTEPT CU RASPUNSURI PERTINENTE PE EMAIL.CHAO

 10. Daca am un TV LG fara DTS si-l conectez la un sistem audio format din receiver av + boxe (http://www.emag.ro/sistem-audio-5-2-sony-ht-dh550sahi-usb-4k-5x145w-htdh550sahi-eu/pd/D3GVQBBBM/) care are port usb si stie dts atunci pot beneficia de sutetul DTS conectat hdd extern la portu USB al receiverului in loc de portul usb al tv-ului?

  Cum fac conectarea intre receiver si TV? hdmi pt. imagine din receiver in TV si optic pt. sunet (bidirectonal, in functie de sursa filmului)?

  Merge DOAR prin HTML?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *